10x houten kraamcadeaus

Hoera, er is een baby geboren! Je bent je misschien al aan het voorbereiden op jullie kraamvisite en zoekt een leuk kraamkado om te geven. Een houten kraamcadeau is dan zeker weten een goed cadeau idee! Tegenwoordig wordt er veel speelgoed gemaakt van plastic en dit is natuurlijk niet bepaald duurzaam. Houten speelgoed daarentegen gaat een stuk langer mee. Ook worden de houten kraamcadeaus veelal gemaakt van hout met het FSC keurmerk, wat een keurmerk is voor strenger bosbeheer. Kies je dus liever voor nuttig kraamcadeautje wat langer mee gaat, beter is voor het milieu en er ook nog eens nostalgisch uit ziet? Check dan nu onderstaande houten kraamcadeaus.

kraamcadeau hout header 1

De leukste houten kraamcadeaus op een rijtje

Als je en kraamcadeautje zoekt gemaakt van hout, bekijk dan vooral onze onderstaande tips. We hebben de 10 leukste cadeau’s onder elkaar gezet. Zo kan je kiezen uit houten speelgoed of juist een stoere houten loopfiets. Zelf zijn wij altijd enorm van van de items van Little Dutch.

1. Houten blokken

Niks is leukers dan het bouwen van een hoge toren van houten blokken en daarna deze om te gooien! Dit is dan ook een erg leuk kraamcadeau om te geven, want een kind kan hier alle creativiteit in kwijt. Of het nou kiest voor het bouwen van een huis of toren, met dit speelgoed kan je alle kanten op. Tegenwoordig zijn er ook houten te koop in verschillende kleuren en vormen, zodat het nog leuker wordt om mee te spelen.

2. Houten treinbaan

Een houten trein en treinbaan brengt ook een stukje nostalgie met zich mee, want misschien heb je die zelf ook als kind wel gehad! De houten treinbaan blijft leuk voor kinderen, want door de verschillende vormen is er altijd weer een unieke spoorroute te maken. Ook worden er vaak bij een treinbaan leuke losse speeltjes geleverd, zoals dieren, bomen of andere accessoires. Ook kan je bij de houten speelgoed trein kiezen tussen een trein met kleurtjes, of juist een naturel hout kleur. Onze persoonlijke favoriet is toch wel de Little Dutch houten treinbaan.

3. Houten speelgoedauto’s

Een houten speelgoedauto klinkt misschien als een typisch cadeau voor een jongentje, maar ook voor meisjes zijn er tegenwoordig erg leuke houten auto’s te verkrijgen zoals bijvoorbeeld auto’tjes in de kleur roze, of een houten auto van en met Peppa Pig! Ook kan je kiezen uit verschillende soorten auto’s, zoals een tractor, vrachtwagen of zelfs Formule 1 auto! Vooral die laatste optie is toch wel een erg leuk cadeau als papa of mama een grote Formule 1 of Max Verstappen fan is.

4. Houten loopwagen

Een goede manier om met meer controle de eerste stapjes te zetten, is de houten loopwagen. Met een loopwagen worden de eerste stapjes goed ondersteund en kan het kindje tegen de loopwagen aan leunen. De loopwagens zijn er tegenwoordig ook in enorm veel verschillende soorten, zoals een bus of juist een loopwagen met allerlei speeltjes erop. Zelf zijn wij absoluut geen fan van de plastic variant, dus de houten loopwagen is dan ook een goede optie als je een loopwagen wilt geven maar ook niet zo van plastic houdt.

5. Houten speelgoedkist

Het leven met een kindje, betekent nou eenmaal een leven met rommel in huis! Op een typische dag ligt al het speelgoed over de vloer verspreid en een houten speelgoedkist is dan ook een goed cadeau om het huis netjes te houden. Er zijn verschillende maten speelgoedkisten van hout en het is ook handig om te kijken naar het interieur van de ontvanger. Je wilt tenslotte niet een oerlelijke kist geven, die niet in het interieur past. Een speelgoedkist is ook erg handig om een kindje te leren opruimen. Door dit een gewoonte te maken voor het slapen gaan, is een opgeruimd huis straks ook een gewoonte!

6. Houten loopfiets

Een loopfiets van hout is niet iets wat het pasgeboren kindje direct kan gebruiken, maar soms is dat juist ook goed. Ouders krijgen op kraambezoek vaak cadeau’s die je in de eerste maanden gebruikt, zoals speelgoed, kleertjes of speentjes. Toch is het ook handig om een kraamcadeau te geven die juist wat later kan worden gebruikt. Een houten loopfiets is daar zo’n voorbeeld van. Het zal eventjes duren voordat het kindje hier gebruik van kan maken, maar eenmaal het zover is, is het een absolute favoriet. De snelheid en vrijheid die een loopfiets van hout geeft is natuurlijk geweldig voor kinderen.

7. Houten stoeltje

Of het nou in de woonkamer of in de kinderkamer staat, een houten stoeltje is een super leuk kraamcadeautje. Hoe fijn is het om een eigen plekje in huis te hebben, om straks in TV te kijken, of juist aan een klein tafeltje te schuiven om te kleuren. De stoeltjes van hout zijn er in verschillende maten en zowel geschilderd als in naturel en blank hout. Ook met dit kraamkado is het slim om te kijken naar het interieur van de ouders, want een felroze stoeltje zal misschien niet zo goed ontvangen worden door ouders met een strak interieur.

8. Houten koffertje

Een koffertje is misschien niet een kraamkado waar je direct aan denkt, maar is eigenlijk super handig. Een koffertje kan gebruikt worden op vakantie, of als de baby gaat logeren opa en oma. Ook kan je er speelgoed in op bergen. Er zijn erg leuke koffertjes te koop met verschillende opdrukken of juist met de naam van het kindje te koop. Zo heb je niet alleen een leuk, maar ook nog eens uniek en persoonlijk kraamcadeau te pakken.

9. Houten speenkoord

De cadeau’s die we hierboven hebben opgesomd zijn toch al snel meer dan 20 euro. Mocht je op zoek zijn naar een iets budget vriendelijker houten kraamcadeau, dan kan je ook kiezen voor een speenkoord van hout. Een speenkoord beschikt vaak over een clipje, die zowel aan de speen als het kindje kan worden vast gemaakt. Op die manier blijft de speen altijd binnen handbereik en raakt het speentje niet zo snel kwijt. Ook kan je een houten speenkoord kopen, waarbij je de naam zet op het hout. Dit kunnen bijvoorbeeld kralen of dobbelsteentjes zijn met de naam van het kind.

10. Houten speelgoed

Als laatste een verzamelcategorie, want houten speelgoed blijft natuurlijk altijd leuk. We hebben hierboven al een aantal soorten houten speelgoed opgesomd zoals auto’s, een treinbaan of een loopfiets. Toch is er nog veel meer leuk houten speelgoed te vinden zoals puzzels, poppenhuis of kookgerei. Zeker die laatste is een aanrader, als er al een houten keukentje aanwezig is.

kraamcadeau van hout img 1

Kraamcadeau van hout als duurzaam alternatief voor plastic

Als het gaat om duurzaamheid, dan is hout toch echt wel een van de beste materialen. Hout gaat enorm lang mee en is eigenlijk niet stuk te krijgen. Zeker als het speelgoed van een goede (en FSC keurmerk) houtsoort is gemaakt. Het is dan ook niet raar dat vroeger erg veel speelgoed van hout gemaakt werd. We zijn tegenwoordig zo gewend geraakt aan plastic speelgoed, dat het goed is om te zien dat we terug keren naar een tijd van kwaliteit en goede materialen. In een tijd waarin duurzaamheid hoog in het vaandel staat is het kopen van een kraamcadeau van hout dus een super goed idee! 

Als je een houten kraamcadeau neemt, let er dan op dat het product met een gifvrije en niet ongezonde verf is geverfd. Het probleem is vaak dat kinderen gaan bijten en kauwen op stukjes speelgoed en soms kan het gevolg zijn dat verfdeeltjes van de speeltjes los beginnen te komen. Het is vrij slecht voor de gezondheid van een baby als die deeltjes in de bloedsomloop van zo’n kindje komen. Het is dus altijd goed om kritisch te zijn en om te kijken of er eventuele keurmerken op zitten.

Extra uniek is een kraamcadeau van hout met naam

In de bovenstaande lijst met leuke cadeautjes gemaakt van hout, hebben we het bij sommige cadeau’s al kort aangekaart.. maar een cadeau’tje van hout mét de naam van het pasgeboren kind is natuurlijk helemaal leuk! Je hebt hierbij de keuze uit allerlei soorten, van blokken met de naam, een speenkoord of zelfs een koffertje. Onze persoonlijke favoriet is toch wel het bordje met de naam, die je op de deur van de kinderkamer kan bevestigen. Dit is tenminste een uniek cadeau, wat ook nog eens jaren en jaren mee gaat. Bekijk de leukste kraamcadeaus met naam nu ook eens.