← Nu terug naar alle kraamcadeau ideeën
Kraamvisite – alles wat je moet weten!
Na negen maanden is het dan eindelijk zover – de baby is er eindelijk! Je staat misschien al te trappelen om de kleine te bewonderen en op kraamvisite te gaan. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over kraambezoek, inclusief de do’s en de dont’s! Zo ben je in ieder geval goed voorbereid.
Wanneer ga je op kraamvisite?
Je zal je wellicht als eerst afvragen, wanneer je nou precies op kraamvisite gaat. Het is niet erg om in de eerste week na de geboorte langs te komen op kraamvisite, maar let wel op – dit is alleen weggelegd voor diegenen die heel dichtbij staan. Ben jij een buurman of buurvrouw, collega of kennis, dan is het niet erg om wat langer te wachten voordat je een afspraak maakt om langs te komen. Ook is het slim om rekening te houden met het slaapje van kind en/of ouders. Je wilt er natuurlijk ook voor zorgen dat beiden genoeg rust krijgen en je niet in de weg loopt.
Het is ook goed om te vertellen dat je beter niet bij een pasgeboren baby kunt gaan kijken als je niet helemaal lekker bent. Heb je last van verkoudheid, ben je positief getest op corona of heb je een snotneus, dan is het goed om gewoon thuis te blijven en de afspraak af te zeggen. De kersverse moeder zal het op prijs stellen dat je de afspraak afzegt. Niemand heeft er wat aan als de baby in de eerste week al ziek wordt.
Blijf niet te lang op kraamvisite..
Een van de grootste ergernissen in de kraamtijd is dat bezoek te lang blijft hangen. Je bent natuurlijk niet de enige die op kraambezoek komt en de geboorte van een kindje en alles wat daarbij komt kijken is nogal wat. Voor de pas geworden ouders is dus niks zo irritant als bezoek wat anderhalf uur blijft hangen. Hoe gezellig het ook is, houdt er rekening mee om niet te lang blijven plakken. Het is vrij normaal om 30 minuten tot maximaal een uur op kraambezoek te gaan. Zo heb je genoeg tijd om de ouders te feliciteren, het pasgeboren kindje te zien en te horen hoe alles gaat.
Neem een kraamcadeau mee op kraamvisite
Als je op kraamvisite gaat is het goed om nooit met lege handen aan te komen. Afhankelijk van je relatie tot de ouders en het kindje, kan ligt het er natuurlijk helemaal aan wat voor soort cadeautje je mee neemt. Dat geldt zeker ook voor het kraamcadeau budget, want bij de geboorte van je neefje zul je wat meer uitgeven dan bij de geboorte van het kind van je collega. We weten maar al te goed dat het vinden van een leuk en origineel cadeau niet altijd even makkelijk is. Bekijk dus vooral onze handige lijstjes met de leukste kraamkadootjes, zodat je ouders en kind verrast met een origineel cadeau. Ook is het leuk om wat voor de ouders mee te nemen en niet alleen voor het kindje.
Vraag gerust of je het pasgeboren kindje mag vast houden – maar ga er niet van uit
Het is niet raar om aan de kersverse moeder te vragen of je de baby vast mag houden. Dat betekent echter niet dat je niet hoeft te luisteren naar de voorwaarden. Het is bijvoorbeeld essentieel om goed je handen te wassen met zeep voordat je het kleine kruimeltje in je handen neemt. Ook kan heeft een kersverse moeder alle recht om ‘nee’ te zeggen. Lang niet iedereen weet (nog) hoe je een kleintje vasthoudt en zeker in de eerste weken vinden ouders het vaak eng om de baby uit handen te geven. Ook is het na corona wat meer voorkomend, dat ouders het juist niet zo fijn vinden dat andere hun kindje vast houdt.
Waar praat je over op kraambezoek?
Het is een hele goede vraag: waar moet je het over hebben als je eenmaal aan de beschuit met muisjes zit. Of je vragen mag stellen over de bevalling hangt een beetje af van wat je relatie is. Of je tips en adviezen mag geven, hangt ook erg af van wie je bent.
Van oma is het soms erg behulpzaam, van veel anderen wordt het vaak gezien als irritant en vervelend. Soms is het dus goed om je mond te houden en de nieuwe ouders het lekker zelf te laten uitzoeken. Iedereen moet immers zijn eigen draai zien te vinden. Over het algemeen is het prima om te praten over hoe de eerste periode gaat, of het kindje goed slaapt en hoe de pas geworden ouders het ouderschap tot dusver ervaren. Toch is het soms ook wel eens lekker om over wat anders te praten, dus ga je bij goede vrienden op bezoek, dan is het natuurlijk ook helemaal prima om over totaal andere onderwerpen te praten of even lekker te roddelen.
Om er zeker van te zijn dat je de kraamvisite goed aanpakt, kan je nogmaals rekening houden met de volgende do’s en don’t van het kraambezoek.
Doe dit vooral:
- Neem een kraamcadeau mee op bezoek
- Vraag vooraf of je het kindje mag vast houden, ga hier niet van uit. Dit verschilt namelijk per stel.
- Neem vooral je eigen kinderen mee op kraambezoek, maar blijf niet te lang hangen. Zeker niet met drukke kinderen.
Doe dit vooral NIET:
- Te lang blijven hangen op kraambezoek
- Op kraambezoek gaan als je ziek bent
- Geen kraamcadeau meebrengen