Nu terug naar alle kraamcadeau ideeën

Kraammand maken – de allerleukste ideeën

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van een kleintje bij jou in de familie, kennissen- of vriendenkring. Wat is het fijn dat alles goed is gegaan. Heb je het geboortekaartje al door de brievenbus gekregen en is het nu tijd om na te gaan denken over een geboortecadeau, dan is deze blog er speciaal voor jou! Wij gaan je helpen om de leukste kraammand samen te stellen voor de kersverse ouders en voor de pasgeboren baby. Bekijk nu al onze ideeën om de allerleukste kraammand te maken.

kraammand idee header 1

Wat is een kraam mand of geboortemand eigenlijk? 

Wat is de definitie eigenlijk van een kraammand? We kunnen het wel beschrijven als een mand met cadeautjes die je geeft aan de vader, moeder en pasgeboren baby als je op kraamvisite gaat. Ook mogen er cadeautjes inzitten die je aan de andere kinderen in het te bezoeken gezin kan geven. Het is ook voor die kinderen leuk om een beetje aandacht te krijgen in een tijd waarin alle aandacht uitgaat naar de nieuwe baby. Een geboortemand maakt het bezoek net wat feestelijker. 

Er mag echt van alles in een kraammand zitten, maar over het algemeen zijn het kleine dingetjes waar het hele gezin wat aan heeft. Je vindt er soms kleertjes in, speeltjes voor de pasgeboren baby en praktische kraamcadeaus en nuttige accessoires die kunnen worden gebruikt voor het verzorgen en badderen van de baby. De Happy Horse knuffel is bijvoorbeeld ook erg leuk om erbij te geven. Er mag ook best wat eetbaars in de mand liggen: de moeder moet zeker weer een beetje bijkomen van het harde werken en heeft wel iets lekkers verdiend (een fles wijn is overigens niet zo’n goed idee, zeker niet als de moeder borstvoeding geeft).

Originele geboortemand presentjes

Het aantal dingen dat je in een kraammand mag stoppen is werkelijk waar onbeperkt. Er bestaan geen regels over wat wel of niet mag. Je kunt er luiers in stoppen, hydrofiele doeken, een babydekentje en een fopspeen. Je kunt ook kiezen voor een bad-eend, een rammelaar of een plaatjesboek. Wat nog fijner is, zeker voor de kersverse ouders, is een waardebon bij een thuisbezorgrestaurant of een tegoedbon voor een aantal avonden oppassen.  Als je niet weet wat je in een kraammand moet stoppen, probeer dan eens te kijken naar al onze leuke kraamcadeau ideeën.

Met onderstaande items maak je een leuke kraammand voor de pas geworden en pasgeboren baby.

Wat moet je er niet in stoppen

Er zijn ook een aantal dingen die je maar beter niet in een kraampakket kan stoppen. Je denkt misschien aan een fles wijn, want nu mag de moeder weer drinken, maar dat is niet zo. Een moeder die borstvoeding geeft mag eigenlijk ook niet of nauwelijks drinken. Ook een sterk parfum is een no-go. Sterke luchtjes kunnen erg vervelend zijn voor pasgeboren baby’s. Boeken over hoe je kinderen opvoedt vallen vaak niet in de smaak of worden niet gelezen. En ook moet je oppassen met het geven van te kleine kleertjes. Als ze niet worden gedragen is het zonde van je geld. 

Kinderen worden in verschillende maten geboren. Soms dragen kleine baby’s nog tot in de derde maand kleine maten, andere baby’s zijn er bij de geboorte al meteen uitgegroeid. Het is dus geen overbodige luxe om kleertjes een maatje groter te kopen. Ook schoenen hoef je niet te kopen voor kinderen tot de zes maanden. Ze kunnen immers niet lopen. Pas na een jaar heeft het echt zin om stoere gympen te kopen of leuke sandaaltjes te geven. Een goed alternatief zijn bijvoorbeeld wel schattige slofjes.

Wie geeft de kraammand

Een kraammand kan echt door iedereen worden gegeven, maar is in de praktijk toch wel echt iets wat vooral door de meest nauwe kring van vrienden en familie wordt gegeven. De reden daarvoor is het budget. Je kunt geen leuke mand bij elkaar zoeken van dingen die samen slechts twee tientjes kosten. Voor dat geld heb je niet eens een mand en een pak luiers. Een kraammand is bijvoorbeeld leuk om te geven aan de juf (samen met de klas) of aan een

kraammand afbeelding 2

Hoeveel kraamcadeaus in een kraammand

Het aantal objecten in een geboortemand mag variëren, maar het belangrijkste is toch wel dat de mand een beetje ‘vol’ lijkt. Cruciaal is hierin dus dat je een mand koopt die past bij de producten die je ervoor hebt gekocht. Als je mand te groot is, dan lijkt het soms alsof er maar weinig cadeautjes in zitten. Andersom is ook niet handig: te veel cadeautjes in een te kleine mand zorgen voor problemen bij het vervoeren en alles kan eruit vallen. 

Hoeveel mag een geboortemand kosten? 

Als het om geld gaat, hoeven we ook geen stellige regels op te zetten. Lang niet iedereen verdient immers hetzelfde en wat voor de een duur is, is voor de ander goedkoop. Over het algemeen wordt echter wel van de meest nabije familie en vrienden verwacht dat er een cadeau komt van ergens tussen de 50 en de 100 euro. Voor zo’n bedrag kun je een mooie mand vullen. Sta je verder weg, dan is een bedrag van 20 tot 30 euro ook helemaal prima. Wees niet te karig – het gaat immers om een nieuwgeboren leven en dat mag worden gevierd!